Tips voor schoonmaken afzuiging

donderdag 25 mei 2023

Ook druk bezig met een grote (voorjaars)schoonmaak? Vergeet dan zeker de afzuiging niet! Als je de afzuigkap of geïntegreerde afzuiging regelmatig schoonmaakt dan blijft de afzuiginstallatie ook beter zijn werk doen. Als deze verstopt is dan kan het zijn dat niet alle kookluchten worden afgezogen en dat fijnstof in de keuken blijft hangen. En dat wil je niet!

Gelukkig is het schoonmaken van de afzuiging meestal redelijk eenvoudig. Wij geven je graag advies.

Geïntegreerde afzuiging schoonmaken

Heb je een kookplaat van BORA, Miele of Novy met geïntegreerde afzuiging?

De Bora kookveldafzuiging is heel eenvoudig te reinigen!⁠ Alle verwijderbare onderdelen (het vetfilter, de vetfilterbak, de instroomsproeier/afsluitklep) kunnen eenvoudig worden verwijderd en mogen in de vaatwasser.⁠ We raden aan om een spoelprogramma van maximaal 55 graden te kiezen. Daarna kun je eventueel de achtergebleven kookresten uit de afzuigopening verwijderen met een doek. Bekijk de video van Bora waarin je alle losse onderdelen ziet.

 

Ook de Miele kookplaat met werkbladafzuiging is makkelijk in onderhoud. De vetfilters en het rooster in de kookplaat met werkbladafzuiging mogen allebei in de vaatwasser. Leg het vetfilter altijd zijwaarts en wissel dit om. Een oranje lampje gaat branden wanneer het tijd is voor reiniging. Als je ook recirculeert zul je af en toe ook de geurkoolstoffilter moeten reinigen. Dan gaat een rood lampje branden.

Bij Novy raden ze aan om na 20 kookuren de vetfilter schoon te maken. De Monoblock filter moet tussen de 200-900 kookuren vervangen worden, dit is afhankelijk van het type monoblockfilter. Vaak wordt dit automatisch aangegeven op het apparaat.
Om de vetfilter schoon te maken verwijder je eerst het inlaatrooster door op de rechterkant te drukken zodat het kantelt. Je kunt het vetfilter bij de handgrepen uit de afzuigopening tillen. Deze mag ook in de vaatwasser! Vergeet niet om hierna weer de vetfilter indicator te resetten zodat je kookplaat na 20 kookuren weer aangeeft dat deze gereinigd dient te worden!

Heb je een Novy kookplaat met afzuigtoren, dan werkt het verwijderen van de filteren net wat anders. Maar ook deze filters kunnen in de vaatwasser!

Buitenkant afzuigkap schoonmaken

Let op dat je bij het schoonmaken van de afzuigkap je geen agressieve, krassende of chloorhoudende producten gebruikt. Laat de verlichting ook goed afkoelen voordat je gaat schoonmaken.

Een afzuigkap kan uit verschillende soorten materiaal bestaan:

  • Inox/RVS: Reinigen met een schoonmaakdoekje met mild reinigingsmiddel. Gebruik je een ander product? Test het dan eerst op een plek die niet opvalt en wacht 24 uur om te zien of er geen reactie komt.
  • Glas: Glazen delen van de afzuigkap kunnen gereinigd worden met een zachte doek en een glasreiniger.
  • Gelakte delen van de afzuigkap: Gebruik een vochtig schoonmaakdoekje en een mild reinigingsmiddel.

Zo ziet ook de buitenkant er weer spik en span uit!

Vetfilter afzuigkap schoonmaken

Een metalen vetfilter kan meestal in de vaatwasmachine, kijk dit even goed na of dit ook daadwerkelijk kan voor jouw type afzuiging. Filters van aluminium kunnen niet in de vaatwasmachine. We leggen graag 3 manieren uit hoe je de vetfilter schoon kunt maken:

  1. In de vaatwasser: spray de vetfilters in met een goede ontvetter, laat dit even intrekken voordat je de filter in de vaatwasser legt met het vette gedeelte naar beneden. Voeg een vaatwasblokje/poeder toe zoals gebruikelijk en draai een programma met een lage temperatuur, het liefst 40 graden.
  2. Met de hand in de spoelbak: spray de vetfilters in met een goede ontvetter, laat dit ongeveer 10 tot 20 minuten intrekken. Spoel de filters af en droog ze daarna goed voordat je ze weer gaat gebruiken.
  3. Met de hand en baking soda (zuiveringszout): Leg de filters in de spoelbak. Strooi hier wat baking soda overheen. Je kunt eventueel nog wat afwasmiddel toevoegen en laat daarna de spoelbak vollopen met heet water. Laat de filters zo’n 20 tot 30 minuten weken. Spoel de filters hierna goed schoon en droog ze goed af.

Vergeet niet om voor het schoonmaken goed te kijken hoe de filters in het apparaat zitten. Dan weet je hoe je ze het beste terug kunt klikken.

 

Heb je nog vragen over een specifiek model of wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag vooruit.

Op zoek naar een nieuwe keuken of interieur? Maak snel een afspraak!

Tijdens het eerste adviesgesprek brengen wij jouw wensen en ideeën in kaart. Wij gaan graag aan de slag met het ontwerp van jouw droomkeuken of droominterieur. We reserveren ongeveer twee uur voor dit eerste adviesgesprek. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak!

Afspraak maken