Onderhoud Quooker

dinsdag 11 juli 2023

Het onderhouden van een Quooker is niet moeilijk. In dit artikel geven we je wat advies over het schoonmaken van de kraan, het vervangen van de filter en het resetten van je Quooker.

Kraan schoonmaken

Graag geven we advies per finish hoe je de kraan kunt schoonmaken:

Chroom, roestvrij staal, nikkel glans en goud

Je kunt jouw Quooker-kraan in chroom, roestvrij staal, nikkel glans of goud het beste schoonmaken door een beetje glasreiniger op een vochtige doek te spuiten (niet direct op de kraan) en de kraan hiermee af te nemen. Droog de kraan na gebruik af om kalkvlekken te voorkomen.

Messing patina

Gebruik alleen warm water en een schoonmaakdoekje om jouw Quooker-kraan messing patina schoon te maken. Gebruik geen (alcoholhoudende) schoonmaakmiddelen, deze tasten de finish aan. Het drogen van de kraan na gebruik voorkomt kalkvlekken. Wil je je kraan extra bescherming geven? Smeer hem eens per 3 tot 6 maanden in met een laagje bijenwas.

Zwart

Ook de zwarte Quooker-kraan blijft op zijn mooist als je alleen warm water en een schoonmaakdoekje gebruikt om hem schoon te maken. Droog de kraan na gebruik af om kalkvlekken te voorkomen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een koolstofverbinding zoals isopropanol, alcohol en ethanol, deze tasten de finish aan.

Het gebruik van andere schoonmaakmiddelen (bijv. antikalkmiddelen, schuurmiddelen en azijn) en schuursponsjes raden wij af. Deze kunnen de coating van onderdelen en het vet in de kraan aantasten.

Kraanzeefje ontkalken

Op het moment dat de waterstraal minder sterk wordt kan je dat meestal eenvoudig oplossen door het kraanzeefje (de perlator) van je Quooker-kraan te ontkalken. Dit doe je als volgt: draai de metalen huls aan het einde van de uitloop los, leg enkel het zeefje een uurtje in schoonmaakazijn, spoel het kalk eraf en draai hem weer op zijn plek. (In tegenstelling tot de metalen huls mag het zeefje wel in schoonmaakazijn worden gelegd.) Hoe vaak je dit moet doen, is afhankelijk van de waterhardheid bij jou in de buurt. Gemiddeld is dit twee keer per jaar.

Onderhoudsbeurt

Heb je last van kalkaanslag in het reservoir of nog steeds geen optimale waterstraal na het ontkalken van het kraanzeefje? Dan adviseren we je om een onderhoudsbeurt uit te voeren. Een onderhoudsbeurt kun je vaak zelf snel en gemakkelijk uitvoeren. Via de webshop van Quooker kun je de juiste onderhoudsset bestellen. Heb je hulp nodig om het juiste product te kiezen? Dan geeft Quooker je graag advies. Bekijk de website van Quooker voor meer informatie.

Kalk in reservoir

Heb je last van kalkaanslag in het reservoir? Quooker geeft dan graag advies op maat over de beste oplossing. Via jouw Mijn Quooker-account kun je snel en gemakkelijk een serviceverzoek indienen. Via de webshop van Quooker kun je de juiste onderhoudsset bestellen. Soms kan het nodig zijn om het gehele binnenwerk te vervangen, maar in de meeste gevallen is het vervangen van het HiTAC®-filter in het reservoir voldoende. Dit kun je gemakkelijk zelf uitvoeren of indien gewenst via de serviceafdeling van Quooker een afspraak met een monteur inplannen.

Quooker resetten

Als het lampje van het Quooker-systeem snel knippert, duidt dit op een storing. Het advies is om het reservoir te resetten. Dit kan als volgt:

1. Zet het reservoir uit door de rode 'Q' bovenop het reservoir in te drukken.
2. Haal de stekker uit het stopcontact.
3. Haal het plug-stekkertje uit de rode kap aan de achterkant
Doe na 10 seconden het plug-stekkertje weer terug in de kap en plaats de stekker weer terug in het stopcontact. Druk de rode 'Q' in om het reservoir weer aan te zetten.
4. Controleer, wanneer het lampje continue brandt, of er na 25 minuten kokend water uit de kraan komt.

Mocht de storing zich na een derde poging nog steeds voordoen, neem dan contact op met de serviceafdeling van Quooker. Zorg dat je het serienummer van het reservoir en de kraan bij de hand hebt en kijk goed naar de frequentie van de knipperstoring.

CUBE-filter vervangen

De CUBE geeft een geluidsignaal op het moment dat de filter vervangen moet worden. De Active Carbon en Hollow Fiber filter kun je in de webshop van Quooker bestellen. Het filter gaat 12 maanden of 3500 liter mee. Bekijk de video hoe je de filter kunt vervangen.

 

De CUBE-cilinder vervangen

Wanneer de CO2-cilinder leeg is dan merk je dit doordat er geen water meer uit de kraan komt op het moment dat u de bruisend water functie inschakelt (1x indrukken en draaien). Nieuwe cilinders zijn per 4 te bestellen via de webshop van Quooker. De oude Quooker cilinders retourneer je middels de gratis meegeleverde retourstickers. Hoe vervang je de cilinder:

  • Pak de lege aangesloten CO2 cilinder en witte fleshouder van de CUBE goed vast
  • Houd de witte fleshouder goed vast en draai de CO2 cilinder met de klok mee los. Let op: er kan nog iets van restdruk ontsnappen, dit is normaal.
  • Draai de nieuwe fles CO2 cilinder, tegen de klok in, in de witte fleshouder. Zorg dat je de cilinder altijd rechtop houdt.
  • Controleer of je weer bruisend water kunt tappen uit de kraan.
  • Draai nu nogmaals de fles goed in de witte fleshouder voordat je deze terughangt aan de CUBE.